Jogurtový knedlíček ve skořicové pěně s višněmi

Suroviny: 8 plátků toastového chleba, 1 vejce, 4 lžíce hustého jogurtu, 10 g skořice, 0,1 l bílého vína, 3 žloutky, 0,1 l smetany a 1 kávová lžička vanilkového cukru.


Postup: Toastový chléb (bez kůrky) nakrájíme na kostičky, přidáme vejce a jogurt a vypracujeme těsto. Necháme odpočinout a poté uvaříme ve vodě. Z vína, do kterého přidáme žloutky, vanilkový cukr a mletou skořici, mícháním ve vodní lázni vyšleháme hustou pěnu a přidáme pár kapek smetany. Nakonec ozdobíme mátou a karamelizovanými višněmi.

Aleš Rybníček,
šéfkuchař Harmony Club Hotel, Špindlerův Mlýn

 

Pečený perníkový Cheesecake s višňovou omáčkou

Suroviny: 250 g perníku na strouhání, 100 g másla, 125 g cukru krupice, 500 g tvarohu, 400 g krémového sýra (Philadelphia), vanilkový lusk, 4 vejce, 100 g medu, 1 lžička mletého zázvoru, skořice a citronové kůry, višně, griotka, červené víno a třtinový cukr.


Postup: Perník rozmixujeme na hrubší strouhanku, smícháme se lžící krupicového cukru a rozpuštěným máslem, tuto směs namačkáme na dno otevírací dortové formy. Zapečeme na 10 minut při 180 °C. Dále ušleháme sýr s tvarohem, cukrem, medem a uvedeným kořením. Nalijeme na vychladlý základ a pečeme 60 minut na 160 °C. Před podáváním necháme vychladnout v lednici. Višně svaříme s griotkou a červeným vínem, přidáme třtinový cukr a celou skořici. Touto omáčkou pak dezert přelijeme a dozdobíme.

Petr Pilát,
cukrář hotelu Elzet, Tábor

 

Piškotový dortík s krémem MasCarpone a čerstvými malinami, podávaný s ostružinovou omáčkou.

Suroviny: 4 vejce, 200 g cukru, 200 g polohrubé mouky,1 kypřicí prášek,1 dl oleje, 250 g mascarpone, 250 g malin, 250 g ostružin, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 100 g moučkového cukru, 1 dl likéru Amareto, 100 g čokolády na vaření, mandlové plátky, čerstvá máta.


Postup: Z mouky, kypřicího prášku, žloutku, oleje a cukru vymícháme husté těsto. Z bílku vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy vysypané moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C. Po upečení a vychladnutí vykrájíme libovolné tvary, potřeme rozpuštěnou čokoládou a necháme zatuhnout. Připravíme krém z mascarpone. Vyšleháme žloutky s cukrem, opatrně přilijeme Amareto likér a na závěr vmícháme mascarpone a vanilkový
cukr.

Miloš Peterka,
šéfkuchař hotelu Atlas, Benešov