FRENCH WAY

HSM0808_44_1.jpg

Do skla typu old fashioned nalijeme přes led 3 cl Cointreau (francouzský pomerančový likér) a 3 cl Martell Very Special a promícháme barmanskou lžící. Poté necháme obsah několik vteřin uklidnit. Opatrně dolijeme po stěně sklenice Tonic Kinley, aby nám nápoj nevypěnil. Poté koktejl už jen ozdobíme snítkou physallis, kterou rozloupnutou zavěsíme na hranu. Výborný letní nápoj se hodí jako osvěžující doplněk při servírování ovocných či sýrových mís.

JAHODOVÝ POLIBEK

HSM0808_44_2.jpg

Pro přípravu koktejlu smícháme v šejkru 3 cl jahodového sirupu, nejlépe značky Monin, 2 cl slivovice Jelínek, 3 cl pomerančového džusu a 1 cl citrónové šťávy. Vše dobře promícháme a přes barové sítko přelijeme do koktejlové sklenice, na jejímž okraji jsme již předem pomocí citrónové šťávy a cukru vytvořili sladkou krustu. Vložíme brčko a ozdobíme plátkem pomeranče. Na závěr nesmí chybět polibek v podobě jahodové ozdoby.

DON GIOVANNI COCKTAIL

HSM0808_44_3.jpg

Koktejl nesoucí jméno pražského hotelu vytvoříme postupným smícháním 2 cl rumu Captain Morgan, 1 cl Amaretta, 1 cl Apricot brandy, 8 cl pomerančového a stejného množství ananasového džusu, 2 cl čerstvě vymačkané limetkové šťávy, 1 cl Grenadiny a 1 cl sirupu s příchutí maracuja použijeme sklenici naplněnou ledem. Nádobu přiklopíme vrchním dílem Boston shakeru a 15 vteřin dynamicky protřepeme. Pro servis použijeme sklenici na colladas, ozdobíme plátkem ananasu a koktejlovou třešničkou se stopkou. Koktejl osvěžíme, pokud přidáme ledovou tříšť a plátek limetky.

LETNÍ OSVĚŽENÍ (MALIBU DREAM)

HSM0808_44_4.jpg

V tumbleru naplněném ledem smícháme 8 cl pomerančového džusu a 4 cl Malibu a po dobu asi pěti až deseti vteřin protřepeme, aby se vytvořila pěna. Směs dále přelijeme do sklenice, ve které budeme koktejl servírovat, a pomalu do ní po lžičce přilijeme jahodový džus, jenž se lehce uloží na dně a vytvoří tak dokonalou barevnou kombinaci. Nápoj ozdobíme plátkem citrónu či koktejlovou třešničkou - nejvhodnější je však použití karamboly, která doplní lahodnou chuť koktejlu a hosta letně osvěží.

UNIVERSAL SHOOTER

HSM0808_44_5.jpg

Při míchání tohoto koktejlu záleží na kreativitě a preferencích samotného barmana. Na jeho výběru sirupu i džusu závisí nejen chuť, ale také konečná podoba nápoje. Do sklenice nalijeme vybraný sirup tak, aby vytvořil u dna asi 2 cm vysokou vrstvu, po skle přidáme 2 cl Melon Liquer, 2 cl vodky Finlandia a zalijeme zvoleným džusem. Je důležité vybrat takovou kombinaci džusu a sirupu, která by barevně kontrastovala s melounovým likérem. Na závěr koktejl ozdobíme plátkem melounu a pomeranče, který je vhodné přidat i do drinku.


RADEK HORÁČEK,

Holiday Inn Prague Congress Centre

Barman a číšník do pražského kongresového hotelu nastoupil v roce 2003. Za svou relativně krátkou profesní kariéru nasbíral rozmanité zkušenosti například ve Francouzské a Plzeňské restauraci v Obecním domě, v hotelu Dorint Don Giovanni Prague, v kavárně Žižkovská věž nebo v JB Clubu restaurant v Praze. Svou praxi si mimo jiné prohlubuje absolvováním různých školení, např. v oboru komunikace s hostem, prezentace vín či zdokonalování obsluhy. Hovoří anglicky a německy, pasivně také rusky a italsky. Ve svém volném čase se věnuje automobilům, adrenalinovým zážitkům, ale také hudbě, cestování a poznávání nových trendů, jež může uplatnit při své práci.

BARBORA LIDICKÁ,

Crowne Plaza Prague Castle

K míchání koktejlů se barmanka pražského hotelu dostala poprvé v Corinthii Panorama Hotel Prague při studiu Středního odborného učiliště gastronomie v Praze. Zde získala praktické zkušenosti, které jí v budoucnu umožnily si práci za barem a komunikaci s lidmi doslova zamilovat. Následovala oblíbená praxe v Klubu CI-5 v pražském Hotelu Globus. Ve výčtu dovedností nechybí barmanský kurz pod vedením Zdeňka Javorského. V současné době dále studuje SOU gastronomie. Mezi její záliby patří fotbal, jízda na kole a kolečkových bruslích. Hovoří anglicky a pracuje na zdokonalení německého jazyka.

ROBERT CINCIBUS,

Bar Amadeus, Dorint Hotel Don Giovanni Prague

Silnou stránkou barmana pražského baru byla již na hotelové škole dobrá znalost jazyků, díky které byl vybrán na sedmiměsíční praxi ve švýcarském hotelu Bundnerhof. Po ukončení studia nastoupil do hotelu Dorint Don Giovanni Prague jako commies bartender, odkud se postupem času vypracoval na pozici chef de rang. Po dobu již třináctiletého působení v tomto hotelu se věnuje zdokonalování cizích jazyků, mluví anglicky, německy, španělsky, domluví se také rusky a italsky. Kromě sportu a konverzace se zahraničními hosty patří mezi jeho zájmy cestování spojené s poznáváním cizích pokrmů a nápojů, o jejichž recepty obohacuje vlastní tvorbu.

ROMAN NOVÁK,

Lobby Bar, Best Western Hotel Vladimir, Ústí nad Labem

Letošní absolvent oboru číšník Hotelové školy Teplice pokračuje v současné době dále ve studiu zaměřeném na podnikání, aby tak své budoucí kariéře dal pevnější základ. V ústeckém hotelu Vladimir získává praktické zkušenosti nejen s mícháním koktejlů, čímž zde uplatňuje vědomosti získané v barmanském kurzu vedeném Zdeňkem Javorským. Hovoří německy a mezi jeho záliby patří vzdělávání se v daném oboru a samotná práce barmana, která mu umožňuje učit se každý den něco nového.

MONIKA KRATĚNOVÁ,

Hotel Lev, Lovosice

Barmanka v lovosickém hotelu nastoupila po ukončení studia v oboru kuchař-číšník na pozici servírky ve vinárně Labužník v Lovosicích. Současně absolvovala barmanský kurz, kde získala potřebné zkušenosti k dalšímu rozvoji své kariéry. Na své práci barmanky a servírky nejvíce oceňuje kreativitu při přípravě rozličných nápojů. Ovládá německý jazyk, který ve své práci využije asi nejvíce, hovoří také anglicky a vzhledem ke klientele hotelu se učí japonsky. Mezi její zájmy patří plavání, turistika a tanec.